Download Polytechnic solved papers 2022, sample papers, previous year papers

Download Polytechnic solved papers 2022, sample papers, previous year papers: Are you preparing for the upcoming Polytechnic 2022 Entrance Exam? Then this is the right place, as here we have provided Polytechnic 2022 Previous Question Papers with Answers which you can practice to boost your upcoming exam preparation. By practicing the Polytechnic solved papers 2022 you will get to know the structure of the exam and can score well in the exam. You can download the Polytechnic Sample Papers 2022 PDF now from the link given below.

Polytechnic solved papers 2022

Jharkhand Polytechnic Previous Years Question Papers

Previous Year Question Paper 2019

Polytechnic Model Paper booklet ACheck Here
Polytechnic Model Paper booklet BCheck Here
Polytechnic Model Paper booklet CCheck Here
Polytechnic Model Paper booklet DCheck Here

Question 1: Artificial Kapoor would have:

  1. C2Cl6
  2. CCl4
  3. C2Cl4
  4. They have not

Answer: 2

Question 2: The main source of aromatic compounds is

  1. Fruit
  2. Winter green oil
  3. Petroleum
  4. Ant

Answer: 3

Question 3: The slow chemical process of making coal from wood is called:

  1. decomposition
  2. oxidation
  3. Distillation
  4. Carbonization

Answer: 1

Question 4: If the ratio of the second and third term in the expansion of (a + b)2 is equal to the ratio of the third and fourth term in the expansion of (a + b ) n+3 then the value of n is equal to :

  1. 8
  2. 7
  3. 5
  4. 3

Answer: 3

Question 5: The equation of line which is parallel to the straight line 3x + 4y – 7 = 0 and passing through (1,2) is :

  1. 3x + 4y = 11
  2. 3x+4y+11= 0
  3. 4x-3y+2=0
  4. 3x+4y+7=0

Answer: 4x-3y+2=0

Question 6: A dice is thrown then the probability that the sum of the number is 1 or 6 is:

  1. 1/5
  2. 1/3
  3. 2/5
  4. 3/4

Answer: 1/3

Question 7: The sum of 20 terms of the series 1 + 4 + 7 + 10 +….is:

  1. 290
  2. 490
  3. 590
  4. none of these

Answer: 590

Question 8: Which is correct for inside charged sphere?

  1. E ≠ 0, V = 0
  2. E=0, V= 0
  3. E≠0, V≠0
  4. E=0, V = 0

Answer: E=0, V = 0

Question 9: The function of a grid in a triode is:

  1. to increase plate voltage
  2. to decrease plate voltage
  3. reduce the effect of space charge
  4. None

Answer: to increase plate voltage

Question 10: The wavelengths associated with photons and electrons are the same, the ratio of their momentum will be:

  1. 1: 1
  2. 2: 1
  3. 1: 4
  4. 3: 2

Answer: 1

Question 11: Of which the velocity is equal to light velocity:

  1. Cathode ray
  2. X-rays
  3. positive ray
  4. all

Answer: X-rays

Question 12: If the pressure of a gas is doubled at a constant temperature, then the velocity of sound in the gas becomes:

  1. unchanged
  2. √2 times
  3. half
  4. double

Answer: unchanged

Question 13: Which quantity doesn’t remain constant in simple harmonic motion:

  1. Time period
  2. velocity
  3. frequency
  4. amplitude

Answer: velocity

Question 14: Brasses and bronzes are welded using

  1. carburising flame
  2. oxidizing flames
  3. reducing flame
  4. neutral flame

Answer: 4

Question 15: In a certain store, the profit is 320% of the cost. If the cost increases by 25% but the selling price remains constant, approximately what percentage of the selling price is the profit?

  1. 30%
  2. 70%
  3. 100%
  4. 250%

Answer: 2

Question 16: A shopkeeper expects a gain of 22.5% on his cost price. If in a week, his sale was of Rs. 392, what was his profit?

  1. 18.20
  2. 70
  3. 72
  4. 88.25

Answer: 3

Question 17: On selling 17 balls at Rs. 720, there is a loss equal to the cost price of 5 balls. The cost price of a ball is:

  1. 45
  2. 50
  3. 55
  4. 60

Answer: 4

Question 18: The main chemical constituent of clay is

  1. silicon oxide
  2. aluminium borosilicate
  3. zeolites
  4. aluminium silicate

Answer: 4

Question 19: The percentage profit earned by selling an article for Rs. 1920 is equal to the percentage loss incurred by selling the same article for Rs. 1280. At what price should the article be sold to make 25% profit?

  1. 2000
  2. 2200
  3. 2400
  4. Data inadequate

Answer: 3

Question 20: Supersonic plane fly with the speed

  1. less than the speed of sound
  2. of sound
  3. greater than the speed of sound
  4. of light

Answer: 3

Question 21: Rainbow is due to

  1. absorption of sunlight in minute water droplets
  2. diffusion of sunlight through water droplets
  3. ionisation of water deposits
  4. refraction and reflection of sunlight by water droplets

Answer: 4

Question 22: Stars that appear single to the naked eye but are double when seen through a telescope are

  1. novas and supernovas
  2. binaries
  3. asteroids
  4. quasars

Answer: 2

Question 23: The hardest form of carbon is

  1. coke
  2. graphite
  3. diamond
  4. charcoal

Answer: 3

Question 24: The main active constituent of tea and coffee is

  1. nicotine
  2. chlorophyll
  3. caffeine
  4. aspirin

Answer: 3

Question 25: How does the size of the pupil become in strong light?

(A) Big

(B) Small

(C) No change

(D) None of these

Answer: Option (B)

Question 26: Kilowatt-hour is the unit of?

(A) Electricity of charge

(B) Energy

(C) Potential difference electricity

(D) Power

Answer: Option (B)

Question 27: The glasses of a person with nearsightedness are put in?

(A) Convex lens

(B) Cylindrical lens

(C) Bifocal lens

(D) Concave lens

Answer: Option (D)

Question 28: What is in the human eye?

(A) Concave lens

(B) Convex mirror

(C) Convex lens

(D) Concave mirror

Answer: Option (C)

Question 29What is the filament of an electric bulb?

(A) Copper

(B) Platinum

(C) Tungsten

(D) None of these

Answer: Option (C)

Question 30The part of the eye on which the image of an object falls, is called?

(A) Cornea

(B) Retina

(C) Iris

(D) Pupil

Answer: Option (B)

Question 31Which color is visible at the time of sunrise and sunset?

(A) Red

(B) Blue

(C) Black

(D) Yellow

Answer: Option (A)

Question 32: What is the SI unit of a magnetic field?

(A) Newton

(B) Tesla

(C) Ampere

(D) Meter

Answer: Option (B)

Question 33What type of current is received from the dynamo?

(A) Direct section

(B) Alternating Current

(C) Both Sections

(D) None of these

Answer: Option (A)

Question 34What is the unit of resistivity?

(A) Ohm/meter

(B) Ohm-meter

(C) Meter

(D) None of these

Answer: Option (B)

Question 35The device for generating electric current is called?

(A) Ammeter

(B) Galvanometer

(C) Generator

(D) Meter

Answer: Option (C)

Question 36The glasses of a person with long-sightedness are fitted in?

(A) Concave lens

(B) Bifocal lens

(C) Convex lens

(D) Cylindrical lens

Answer: Option (C)

Question 37The point in the human eye which is not at all sensitive to light is called?

(A) Pit point

(B) Blind Point

(C) Near Point

(D) Far Point

Answer: Option (B)

Question 38What type of image is formed on a cinema screen?

(A) Virtual image

(B) Real image

(C) Both

(D) All the statements are true

Answer: Option (B)

Question 39What type of spectrum is a rainbow?

(A) Natural spectrum

(B) Artificial spectrum

(C) Artificial spectrum and natural spectrum

(D) All the statements are true

Answer: Option (A)

Question 40What does the color of the sky look like when traveling in an aircraft at high altitude?

(A) Red

(B) Black

(C) Yellow

(D) Blue

Answer: Option (B)

Question 41The far point of the normal human eye is?

(A) at 25 cm

(B) at 25 m

(C) at 25 mm

(D) at infinity

Answer: Option (D)

Question 42Which color is used in the danger signal?

(A) Yellow color

(B) Violet color

(C) Blue color

(D) Red color

Answer: Option (D)

Question 43What is the approximate time difference between the actual sunset and the virtual sunset?

(A) 2 minutes

(B) 1 minute

(C) 4 minutes

(D) 3 minutes

Answer: Option (A)

Question 44Eyes with farsightedness can clearly see?

(A) Nearby objects

(B) Big things

(C) Distant objects

(D) None of these

Answer: Option (C)

Question 45: In how many different ways can the letters of the word ‘CORPORATION’ be arranged so that the vowels always come together?

  1. 810
  2. 1440
  3. 2880
  4. 50400
  5. 5760

Answer: Option 4

Question 46: Six bells commence tolling together and toll at intervals of 2, 4, 6, 8 10, and 12 seconds respectively. In 30 minutes, how many times do they toll together?

  1. 4
  2. 10
  3. 15
  4. 16

Answer: Option 4

Question 47: If 3(x – y) = 27 and 3(x + y) = 243, then x is equal to:

  1. 0
  2. 2
  3. 4
  4. 6

Answer: Option 3

Question 48: A man has Rs. 480 in the denominations of one-rupee notes, five-rupee notes and ten-rupee notes. The number of notes of each denomination is equal. What is the total number of notes that he has?

  1. 45
  2. 60
  3. 75
  4. 90

Answer: Option 4

Question 49: The higher the wind speed and the longer the fetch or distance of open water across which the wind blows and waves travel, the ____ waves and the ____ energy they process.

  1. larger, more
  2. larger, less
  3. smaller, more
  4. smaller, less

Answer: Option 1

Question 50: What did J. B. Dunlop invent?

  1. Pneumatic rubber tire
  2. Automobile wheel rim
  3. Rubber boot
  4. Model airplanes

Answer: Option 1

Question 51: Number of moles of MnO4- required to oxidize one mole of ferrous oxalate completely in the acidic medium will be

  1. 2 moles
  2. 6 moles
  3. 4 moles
  4. 5 moles

Answer: Option 2

Question 52: Radiocarbon is produced in the atmosphere as a result of

  1. collision between fast neutrons and nitrogen nuclei present in the atmosphere
  2. action of ultraviolet light from the sun on atmospheric oxygen
  3. action of solar radiations particularly cosmic rays on carbon dioxide present in the atmosphere
  4. lightning discharge in atmosphere

Answer: Option 1

Question 53: Nuclear sizes are expressed in a unit named

  1. Fermi
  2. angstrom
  3. newton
  4. tesla

Answer: Option 1

Question 54: Lux is the SI unit of

  1. intensity of illumination
  2. luminous efficiency
  3. luminous flux
  4. luminous intensity

Answer: Option 1

Question 55: Point A is at a lower electrical potential than point B. An electron between them on the line joining them will

  1. move towards A
  2. move towards B
  3. move at right angles to the line joining A and B
  4. remain at rest

Answer: Option 2

Question 56: The high reactivity of fluorine is due to

  1. its high electro negativity
  2. small size of fluorine atom
  3. availability of d-orbitals
  4. strong F – F bond

Answer: Option 1

Question 57: The iron ore magnetite consists of

  1. Fe2O3
  2. Fe3OH4
  3. FeCO3
  4. 3H2O

Answer: Option 1

Question 58: The main chemical constituent of clay is

  1. silicon oxide
  2. aluminium borosilicate
  3. zeolites
  4. aluminium silicate

Answer: Option 4

Question 59: The main use of salt in the diet is to

  1. make the taste of food better
  2. produce in small amounts the hydrochloric acid required for the digestion of food
  3. ease the process of cooking
  4. increase the solubility of food particles in water

Answer: Option 2

Question 60: In a certain store, the profit is 320% of the cost. If the cost increases by 25% but the selling price remains constant, approximately what percentage of the selling price is the profit?

  1. 30%
  2. 70%
  3. 100%
  4. 250%

Answer: Option 2

Question 61: A, B, C subscribes Rs. 50,000 for a business. A subscribes Rs. 4000 more than B and B Rs. 5000 more than C. Out of a total profit of Rs. 35,000, A receives:

  1. 8400
  2. 11,900
  3. 13,600
  4. 14,700

Answer:  Option 4

Question 62: The equation of parabola which passes through the intersection of a straight line x + y = 0 and the circle x2 + y2 + 4y = 0 is:

  1. y2 = 4x
  2. y2 = x
  3. y2 = 2x
  4. none of these

Answer:  Option 3

Question 63: Sin A. Sin B, Cos A are in GP, Roots of x2 + 2 x cot B + 1 = 0 are always:

  1. real
  2. imaginary
  3. greater than 1
  4. equal

Answer: Option 1

Question 64: A transmission line has a characteristic impedance of 50 Ω and a resistance of 0.1Ω/m, if the line is distortionless, the attenuation constant (in Np/m) is

  1. 500
  2. 5
  3. 014
  4. 002

Answer:  Option 4

Related Posts

Kerala Polytechnic Previous Years Question Papers

Architectural Engineering –

Mechanical Engineering Previous Years Question Papers


Electrical Engineering Previous Years Question Papers


Civil Engineering Previous Years Question Papers


Electronics Engineering Previous Years Question Papers


Computer Engineering Previous Years Question Papers


Chemical Engineering Previous Years Question Papers


Announcement – If you want updates or any question papers directly on Whatsapp, do consider registering with us. Click here to Register

For Previous Years Diploma/Polytechnic Question Papers visit here – Polytechnic Papers

For Previous years B.Tech Question Papers, Visit Here – JobExamUpdates

If you have any previous year’s diploma question papers of any other polytechnics and want us to upload them. Please do upload your previous year’s diploma question papers with your Name and Contact and of which branch you’re uploading. Once we verify the papers we will upload them with your name. UPLOAD HERE

Disclaimer – Hi everyone, thank you for landing on this page. Polytechnic Papers just provide you the previous years’ diploma question papers collected from various sources. Question papers may vary from Polytechnic to polytechnic, choose wisely. We are not responsible for any loss. We just provide papers, so that you could get at least some references from those papers.

RESPONSIBILITY IS TOTALLY YOURS, CHOOSE WISELY, AND ALL THE BEST FOR YOUR EXAMS 😉

Author: Subham Roy

Hola ! Hope I solved your queries, If not, kindly do please comment down below, so that I could serve you better. Cheers ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published.